Станислав Беловски,

Станислав Беловски

Интро, което описва практиката ти и няколко ключови проекти.

И в дигиталните колажи, и в картините, които правя, използвам смесването на различни пластове – времеви, културни – за да представя нов смисъл и някаква нова възможна реалност. Работя активно от 15-20 години вече. Сред последните ми ключови проекти са соло изложбите „Soc is not dead“ (2014), „Make art not friends“ (2017), „No reason to leave from the sun“ (2019). Интересно за мен беше включването в груповите изложби „Forget your past“ (2017), „Космодрум“ (2018), както и участията в „Art Revolution Taipei“ (2017, 2018, 2019).

Beautiful street
Beautiful street

Какво те прави различен?

При наличието на толкова много художници, толкова изкуство, трудно е да прецениш какво те прави различен. Като цяло, не се задържам в рамки: рисувам, снимам, правя колажи, напоследък и инсталации. Гледам да съм различен за себе си: да правя, да разработвам нови теми, да работя с нови изразни средства - не толкова дали съм различен от другите.

Какво казва творчеството ти?

Спомняте ли си култовия „Wild at Heart“ на Линч? Там героят на Никълъс Кейдж го приклещиха едни рокери и го питат „Какво е това клоунско яке?”, а той отговори нещо от сорта: „Това яке е от змийска кожа, символ на моята индивидуалност и вярата ми в личната свобода.“ Е, сигурно си спомняте какво последва, но в общи линии, това е.

Lockdown Downtown
Lockdown Downtown
Улица Раковска след самоизолацията
Улица Раковска след самоизолацията

Как преминава един ден в живота на Станислав?

Работа, гледане на изкуство, слушане на музика, пак работа. Не вярвам особено в почивката.

Какви са предизвикателствата пред градското изкуство? Как се справяш с тях?

Не знам за кое градско изкуство става въпрос, не виждам такова. Ремонтите в столицата са толкова абсурдни, че стават отправна точка за изкуство. Някакво стойностно съвременно изкуство в публична среда не съм видял да се прави. Да не говорим за графити, които в огромната си част са тагове по стените, които трябва да се изчистят.