Невена Екимова,

Невена Екимова

Интро, което описва практиката ти и няколко ключови проекти.

Аз обичам да правя изкуство. Нямам любима техника, напоследък обаче ми се правят грамадни обекти. Имам една инсталация за деца в Музея на хумора в Габрово, където всичко може да се пипа. В галерия „Кредо Бонум“ в София в момента имам една работа на семейна тематика. Най-скорошен проект - за рождения ден на племенника ми наредих парче пица от мозайка, която после се глади с ютия и става като медальонче.

Захар
Захар

Какво те прави различен?

Нямам смартфон и се старая да не гледам социалните мрежи. Обаче понякога все пак ги гледам, ха, така че май не съм много различна...

Какво казва творчеството ти?

Темите, които ме вълнуват, са най-обикновени. Аз общувам и изразявам чувствата си чрез изкуство, защото така мога. Когато съм тъжна, написвам тъжно стихотворение или рисувам тъжни картинки. Когато показвам нещо пред публика, си го представям като разговор. Искам да се почувстваш като съучастник, а не само като получател на идеите ми.

Завър
Завър
Град Градина
Град Градина

Как преминава един ден в живота на Невена?

Имам куче, което разхождам религиозно - по минимум 2 пъти на ден. Между разходките пиша идеи в едно тефтерче, готвя и правя упражнения. Ежедневието ми всъщност почти не се промени с карантината, освен че барът, в който работех, затвори.

Какви са предизвикателствата пред градското изкуство? Как се справяш с тях?

Иска ми се да има повече видимо изкуство офлайн, и това е особено важно за малкия град (аз живея в Габрово). Решението е да се работи в посока повече пространства за изкуство, повече изложби и събития, шум, арт партита... Искам да направя огромна галерия в някоя изоставена сграда. Вече съм харесала една, само да измисля финансирането и почваме!