Константин Ачков,

Константин Ачков

Интро, което описва практиката ти и няколко ключови проекти.

Завършил съм „Скулптура“ в НХА в ателието на академик Крум Дамянов. Основно се занимавам със скулптура и мебелен дизайн. В скулптурата имам няколко монументални работи на Тенсегрити принцип, изпълнени от стомана и натегнати стоманени въжета. В мебелния дизайн имам няколко насоки, върху които съм работил и работя. Тенсегрити мебели, мебели от велпапе и мебели от шперплат, изрязани на ЦНЦ фреза и сглабящи-се на пъзел принцип.

Electron
Electron

Какво те прави различен?

Винаги търся иновация и нестандартен подход в структурите, които изграждам. Обичам да експериментирам както с материалите, така и със сглабянето им. Повечето сглобки са мои като решения. Занимава ме не само естетиката на формата, но и естетиката на инженерните решения в даден обект.

Какво казва творчеството ти?

Творчеството ми се основава на авнагардни решения, вдъхновени от природни принципи, които са плод на дълга еволюция. Където мога да опростя и синтезирам нещо, го правя на принципа на опита и грешката.

Една конска сила
Една конска сила
Arrow
Arrow

Как преминава един ден в живота на Константин?

Много различно! В зависиомост в каква фаза на работа съм, мога да скицирм нещо или да правя макет в мащаб 1:5, може да съм в търсене на материали или да съм в работилницата на някой от подизпълнителите, да сглабям нещо в реални размери...

Какви са предизвикателствата пред градското изкуство? Как се справяш с тях?

Градското изкуство е динамика на идеи, експерименти, дори моди. Гледам да съм винаги в крачка, като следя нещата на българската и най - вече световната сцена. Правя го посредством редовното преглеждане на световни сайтове за дизайн, арт и архитектура. Когато мога посещавам галерии.